МОКРО Е, ВНИМАВАЙ!

Правила за ползване на басейн (Пародия)


Плуването.

Едно от нещата, без които не мога.

Помогна ми да се науча татко ми, когато бях около 10-годишна. Това го наложи едно мое давене в Несебър, където видях краткото си тогава животче на лента. Интересно късометражно филмче беше. Режисьорът обаче реши да минем на по-дълъг вариант. Когато се върнахме от море, първото нещо, което баща ми направи, беше да ме заведе на басейн. Организира ми личен треньор, за да ме учи да плувам и да не им изправям повече косите на двамата с майка ми, докато забиват напитки в капана на плажа.
Оттогава досега аз все си плувам. Видя ли вода се мятам. Не съм шампионка по плуване някаква, да не ме разбере някой погрешно. Просто се наслаждавам на този спорт и всичко, което той ми дава е безценно.
Плуването е индивидуален спорт, интровертен. Потапяш се в собствената си самота, разграничаване, обмисляне, разтоварване, изчистване. Може да се направи някакъв паралел като ефект върху организма с медитация или пък упражнения за дишане.
Но това, което искам да споделя, не е за ползата от плуването. Това смятам го знае дори всяко хлапе. Има неща, които се натрупаха като впечатления с годините, прекарани във водата и които искам да споделя.

Не, не мога повече да си плувам и мълча. Не съм риба. И да ви кажа честно, макар под пародийна форма, ако с нещо този текст успее да промени ползвателите на басейни, ще съм свръх щастлива от това.
Не обичам кой знае колко всичко да е обрамчено с правила и норми, но понякога те са единствения начин да оцелееш. Да не катастрофираш, да не се затриеш. Да изплуваш. Правилата и спазването им понякога ти дават много повече свобода и разгръщане, отколкото неспазването им. И това важи с пълна сила и при посещение на обществен басейн. Не знам как е в чужбина, но тук у нас по басейните всеки си прави каквото си иска. Както в други области, така и в тази, има доста неразбории. Особено много им личи на хора, които са новаци. Може пък за тях да са полезни моето мнение и препоръки.


Бих синтезирала няколко правила за ползване на басейн, но се опасявам, че няма да са само няколко. Какво ДА / НЕ правим във и около плувния басейн:
1. Най-важното, когато се смесват течности помежду няколко човека, е спазването на хигиена. В басейна са доста хора и е добре всички да влязат там чисти, т.е. да си вземат душ преди влизане.Не всеки го прави. Иначе нямаше въобще да отварям тази тема. Цял ден си бил на работа, лекции, или другаде и да ползваш басейна като вана, в която да се накиснеш, за да ти омекне кожата, не е много добре. Хич даже.
2. Използвай нормална плувна шапка, а не шапка за баня, както се случва да виждам често. Това е плувен басейн, а не фризьорски салон. Смешно и нелепо изглежда отстрани. Все си мисля, че ако се изхлузи тази шапка, отдолу ще се покажат разноцветни ролки. Носят ги и мъже – бау.
3. Използвай джапанки. Случва се да си ги забрави човек, но по-добре да отложиш плуването в такъв случай, защото се сещате какво се полепва по краката докато стигнеш до басейна и после влизаш вътре и си плуваш – ти, боклуците ти и всички останали.
4. Много добре си изчисти носа докато си взимаш душ преди плуване. Не е яко да се усетиш, че не си го направил, след като вече си в басейна. При плуване издишането става през носа и устата едновременно и да, виждам как си го представяте цветно вече. Съжалявам, информацията не е живописна.
5. Тежък сценичен грим в басейна – не. За бара след това – може, нежно котенце с пърхащи мигли. Много си красива, но кому е нужна тук и сега цялата тази прелест? Нито на теб, защото докато плуваш, приличаш малко на щраус, който се чуди в коя посока да поеме, нито на околните, които не са тук, за да ти се възхитят. Ти се страхуваш през цялото време да не мине линията на водата над брадичката ти, понеже оттам започва фон дьо тенът, страхувам се и аз. Притеснявам се за преминаването на тази тънка граница и това, че ще плувам в чужда козметика. Ми ако не ми понася? Знаете – хубаво е всеки да си ползва неговата по предписание от дерматолог.
6. Правилата за движение по пътищата важат и в басейна, но както по шосетата, така и в басейна цари пълен хаос понякога. Ако има двама човека в коридор, може да си го разделят и всеки да плува от своята страна, но когато са повече хора се плува само в „дясното платно”. Почти винаги някой нещо не е разбрал и стават ужасни катастрофи под вода.


7. Какъвто си в живота, такъв си навсякъде, такъв си и в басейна. Има доста агресивни плувци, които разплискват цялата вода около себе си, не се вълнуват от близко преминаващите и са устремени с такъв хъс, че имаш чувството, че ще те прободат като риба меч, ако им препречиш пътя. И бай Ганьо плуваше „вапор“ и „гемеджийската“, но ние нали не искаме да приличаме на него? Агресията се чувства с порите. Във водата има общи чувства, които владеят плуващите. Има дни, когато всички са много нервни, има дни, когато водата е като езеро, а плувците в нея са като златни рибки.
8. Разкошно упражнение за щастие съм си измислила и ще го споделя. При всяко вдишване и изваждане на главата над водата, си казвам някакво позитивно твърдение и така до края на дължината. По този начин умът ми е зает да измисля положителни думички и забравя да мисли за работа, грижи, сметки, разговори, случени и неслучени срещи и пр. неща от деня, които циклят в съзнанието ни и се въртят като на „repeat“. След известно време усещаш главата си изчистена, духът повдигнат, а физическата сила за още и още плуване утроена.
9. Малките момченца, дошли с мама на плуване и вкарани в дамската съблекалня. Масово се практикува. Някак не е много възпитателно, смятам, да набуташ едно растящо мъжле в дамската съблекалня сред десетина голи и полуголи жени от различни възрасти, с всякакви форми, в неособено естетични пози. Майките изнервено обличат момченцата си, които докато им задават безкрайните си въпроси, хубаво оглеждат всички лелички и какички от горе до долу. Имам син и когато се учеше да плува, влизаше в началото с някой треньор, после сам в мъжката съблекалня. Разбира се, излиза от там полуизкъпан, полуоблечен, полумокър, но мъже ще стават, това е. На мен самата ми е неудобно да ме гледа малко момче докато се забърсвам и обличам. Трябва Фройд да се изкаже, може и аз да не съм права, но така се чувствам – неловко.
10. Като заговорихме за мъже, в басейните се срещат всякакви хора, а понякога и някои „наточени”чичковци. Жените трябва да внимават. Никога не съм предполагала, че в този вид може да предизвикаш нечий интерес, но ето – случва се. Нахлузила съм плувна шапка, очила и антисекси цял бански, обаче провокацията за мъжката фантазията няма почивен ден, нито час. Усещала съм неща, които се случват понякога и в градския транспорт на нежната половина от човечеството. И на двете места го има това колебание дали не си внушаваш, дали не е неволно движение на нечий крайник. Пък и тези мъже са доста обиграни. Бързо успяват да схванат ужаса иззад изпотените ти очила и трескаво се оттеглят от страх да не стане скандал. По това разбирам, че не си въобразявам.


11. Родители, които чакат децата си да им мине урокът по плуване са непонятна гледка за мен. По-добре е да правиш нещо, така и така това време трябва да мине. Защо да не се забавляваме и ние, възрастните, докато децата се учат. Втори шанс да наваксаш пропуснатото. Плувай.
Но може би не всеки обича водата. Може би съм била русалка в предишен живот, а понякога си мисля, че има вероятност и акула да съм била. Всъщност зависи колко време не съм плувала. Често за да укротя акулата в мен се гмуркам и не спирам, докато не се превърна в малката добра русалка.
12. Хубаво е начинаещите плувци да плуват в по-крайните коридори, а не между ветераните, защото се получават доста комично-напрегнати ситуации. Например такава, в която пухкава леля с шапка за баня, плава бавно и безгрижно. Зад нея се оформя опашка от настървени енергизирани плувци, докато тя се рее и леко залита на една страна, мечтаейки може би за Карибите.
13. Басейните не са място за контакти, но се е случвало да се заприказвам с непознати. Има смешни, мили и забавни истории дори и на това уж скучно място. Веднъж всички, които си почивахме в края на коридорите, станахме свидетели на един спектакъл, организиран от треньор към негово дете ученик. Напълни плувната му шапка с вода, получи се нещо като водна бомбичка, като тези, които мятахме от покривите на блоковете, като ученици. От прилична височина я пльосна върху главата на детето и всички ръкопляскаме за перфектното поставената, без скубане и с „уау” ефект шапка. Гениално.
Веднъж ми се схвана кракът докато плувам и един случаен минувач в моя коридор ме видя, че съм като ранено пиле, спря посредата на дължината си и ми изкрещя в ухото да сменя веднага стила на плуване. Сработи. Беше мило от негова страна.
Най-голямото ми изумление на този плувен басейн, на който ходя от години, беше преди време една стрес-комична случка. Тъй като се поддържа висока хигиена, постоянно едни жени забърсват пода около басейна и в съблекалните. Та в съблекалнята, докато се обличах, влезе да забърше пода мъж! Или е объркал съблекалнята, или се е позабавлявал малко на мой гръб. Опитах се да му влезна в положението на човека и да не се възмутя на висок глас. Стана ми по скоро смешно. Чувствах се като участник в репортаж със скрита камера. Толкова беше абсурдно, защото на всичко отгоре беше млад и симпатичен, а търкаше настървено пода.
14. Лепенки, тампони, превръзки. Ако имаш подобен момент, изчакай го да мине. Водата има свойството да отмива и отлепва всичко от тялото. Сещаш се. Кофти.
15. Гладка кожна повърхност, без стопери. Без малки, големи и още по-големи…косми. Добре де, не може ли да го кажа директно, ами трябва да увъртам. Без окосмяване – плуваш като стрела. Да.
16. Тапи за уши – продават ги в спортните магазини и аптеките. Хем се изолираш тотално от света, хем си пазиш ушите.


17. Обилно намазване с лосион след плуване. Непременно, защото кожата е жадна за нещо влажно и мазно след химията в басейна.
18. Тъмните кръгове около очите след плуване. От вакуума на очилата са. Не, мъжът ми не ме бие! Споко, минават бързо. На сутринта ги няма, а кожата е като след лифтинг.
19. След плуване си гладен като звяр. Докато намериш храната, от която се нуждаеш, е добре да си носиш някакъв плод – ябълка, портокал, банан. Залъгваш непреодолимия си глад временно. А също и вода. Во-да!
20. Доказано е, че от плуване не се настива, а се повишава имунитетът. Не се хващат гъбички от басейна, нито се забременява. Стига глупости. Стига оправдания.
След плуване планина повдигаш. Гарантирам.


Има неща, от които човек е добре да се пази. За всеки са различни тези червени сигнални лампи, които му казват от какво да се въздържа и кога да е по-внимателен.
Аз най-много се страхувам от хора, които не смеят да се намокрят.

Избягвам ги.


От Кристина Зоксимова