Свещената лудост на УЛАЙ

Бяхме АЗ, КРИСИ и ТОНИ    Най – сладките неща  .

Откриване на изложба на Улай, @VIVA ART HALL, София.АПРИЛ!

Провокирани от видяното, ПИШЕМ:


• КРИСИ

”Много се изписа и изприказва около посещението на Улай в България. Но на теория НИЩО от ВСИЧКО не е това, което Е.

В изложбената зала беше препълнено и шумно. Разгледахме фотографиите му. Очаквах го, за да видя що е то пърформанс, що е то Улай. Започнаха да се събират журналисти, фотографи, кмет…. Жужене и еднаквост, въпреки цветно облечените хора с артистичен уклон наоколо. Някак миришат си на нашите хора и са до болка познати лица, с познати жестове, изговорени вече разговори.

ulai-art-dayИ изведнъж го виждам. Откроява се, гледа бавно и вдишва впечатления с кожата си. Попива, черпи, изживява без да показва емоция. Държи прекрасен букет, направен от зеленчуци. Много стилен подарък за мъж, браво за идеята! Обръща се в посоката, където съм аз и се заковавам на място. Очарователно пораснало момче. Много шик. Годините са само плюс. Мъдрец. Излъчва нежна сила. Каквото и да кажа, няма да го разкажа. Усеща се. Усети ни и той. И каза: – „Ще ви оставя да се поуспокоите малко и по-късно може да се върна и да ви направя един пърформанс. Чакахме. Чакахме. Пихме вино. Чакахме.”


• АЗ

“ Гледам фотографиите. Стари са. Друго време. Цяла видео стена, показваща голия му пърформънс с Марина Абрамович – в един коридор седят двамата и се гледат, а някакви хора минават и се отъркват в голите им тела. Прескачат любовни искри. Оригинално е! После много снимки – гримиран, гол, облечен в трико, серия снимки от Африка… През цялото време в главата ми се върти въпроса:“Каква е вътрешната мотивация на този човек да прави такива нетрадиционни изяви?“


• КРИСИ

”Върна се! Оказах се на първи ред за пърформанса, по случайна неслучайност. Беше на една ръка разстояние. Съблече се. Извади някакви игли, бръснарски ножчета, ей такива страшни неща. Обърна се с гръб и Слава Богу, защото видях, че насочи онези остри неща към гърдите си. Започна леко да ми прилошава. Добре де, стига лигавщини.

– “Не гледай” – каза Петя. А аз си мисля – дали съм и казвала, че родителите ми са лекари?

Направи го. Без да бърза. За него е просто „дай да си свършим работата за която сме се събрали”. Поряза се под едната гърда и остави отпечатък от кръвта си на стената с неговия лик. Според мен в този момент всички бяхме забравили да дишаме. Само щракането на фотоапаратите се чуваше. Почувствах го като прегръдка. Дааа. Не може само да взимаш, трябва и да дадеш, такъв е закона на Вселената. И мъдреците си го спазват. Той ни даде част от себе си, но и си взе част от всички нас. Този процес на взимане и даване беше като преобръщане. Сякаш душата ти прави двойно предно салто и после двойно задно, за да се прибере на мястото си, но преживяла нещо напълно ново.”


• АЗ

„Написа с кръвта си ” HOLY”. СВЕЩЕН! Бях втрещена от лекотата, с която поряза кожата си и залепи гърдите си на стената. Кое беше свещеното? – се питах. Главата ми пулсираше.”


• ТОНИ

…..просто излезе.• АЗ

Мина известно време, в което постоянно мислех за Улай. За светещите му очи. За фотографията със сребърния маникюр – моят по случайност беше същия. За желанието ми да се снимам с него – не успях . За начина, по който привличаше хората с лудостта си. Беше истинска лудост човек да реже кожата си до кръв пред много хора, да пише послания с нея по стена и хората да му ръкопляскат. И в същото време наистина имаше нещо свещено и магнетично в Посланието Му, написано с кръв:

„Слушайте сърцето си! То винаги знае!”

И ако смятате, че има хора около Вас, които имат нужда да им бъде напомнено да слушат сърцето си,споделете тази статия на стената си, чрез бутона „share“‘ и който трябва ще си я намери и прочете …..


Да сложим ред в хаоса!

Comments

  1. wedding day emergency kit

    Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a perfect web-site.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *