Buongiorno, Italia! … или Един ден в Милано през Септември

§ 9AM  – Събуждаш се в малкия, но много чаровен апартамент с високи тавани иalluring-porta romana-milano през кепенците влиза светлина приканваща те да станеш от леглото. Отваряш балконската врата и пред теб грейва красотата на дългия булевард рамкиран от високи точно пожълтяващи дървета, в чийто край се вижда величествената арка на Порта Романа. Във въздуха се усеща мирис на капучино и кроасани. Денят те чака да го започнеш. Да излезеш и да се потопиш в приказката, която е Милано.


§ 10АМ – Вече готов за приключения и нови изживявания тръгваш пеша от Порта Романа, защото пътят до центъра е 15 минути пеш, а това което подминавашalluring-travel-milano ходейки си заслужава. Всичко около теб има история и усещаш приказките, които пукнатините в нереставрираните сгради могат да разкажат. Стигайки до Дуомото няма как да не се спреш и да го погледаш. Убедена съм, че е невъзможно да не се възхитиш на великата сграда. Самият площад гъмжи от хора.alluring-travel-duomo Всички се снимат и искат да запаметят красотата пред очите им. Гледайки грандиозната катедрала се замислиш всъщност колко миниатюрни са тривиалните проблеми тревожещи забързаните ни глави всеки ден.


§ 10.30АМ – Подминавайки Дуомото, вървиш към Брера.

alluring-travel-brera
BRERA

Най-старият и красив квартал в цяло Милано. Съвсем в началото виждаш минималистично направено кафе на име Princi ♥

alluring-food-princi
PRINCI

 и се сещаш, че е време за сутрешното кафе. Около теб се поръчват еспресо след еспресо и всички го пият за части от секундата, в последствие отлитайки към делата, които ги чакат. Но ти за никъде не бързаш. Седиш на слънце, пиеш прекрасно кремавото си капучино и попиваш всичко, което Брера ти поднася на тепсия. Минава трамвай 27, старинен и дървен, но чудесно поддържан. Хора слизат, качват се и трамвая продължава към дестинацията си.


§ 11АМ – Изпивайки последните глътки от миниатюрната бяла чашка е време да тръгваш към Санта Мария Делле Грацие

alluring-travel-santa maria
Santa Maria delle Grazie

, с идея да посетиш Тайната вечеря. От Princi ти трябват само 10 минути, а запазеният час е от 11.30, така че отново с разходката ще захраниш гладната си за красота душа благодарение на великолепната италианска архитектура.


§ 11.30АМ – Към шедьовъра на Да Винчи се влиза от страничен вход до главния на църквата, където те посреща прекрасно закръглена жена на средна възраст, с изпипани къдрици и огромна усмивка, с изречението „Групата за 11.30 е в коридора в дясно и след малко ще ви пуснат вътре.“ Надничайки в коридорчето виждаш масивна решетъчна врата в края му, която се отваря от охрана, която ви дава знак да влезете. Вече преминали през решетъчната врата и още три стъклени със скенери в тях, които пускат само по трима човека наведнъж, най-накрая се стига до Тайната вечеря. Още в първите моменти, става ясно, че това са мерките за сигурност, които това величие заслужава, ако не и повече. Светлината е романтично приглушена и се чува само туристическото жужене. Всички се стълпяват пред стената на метър от нея, а всъщност за да възприемеш величието на цялостната картина е нужна уважителна дистанция, с която ти се съобразяваш и малко зад групата се оказваш сякаш насаме с героите и историята, която Да Винчи иска да разкаже. Като момент изтичат петнайсетте минути, с които разполага групата и в лек транс, още живеещ в друго време, трябва да напуснете стаята, минавайки през красивата градина на църквата.

§ 12.30PМ – Магията на Да Винчи поразминава и организмът ти вече се връща към нормалните си нужди като например глад и с това чувство потегляш към Obicà,alluring-obica-mozzarella-bar-brera-interno-locale-ebeadотново в Брера, известен и много хубав италиански ресторант с много моцарела и типични италиански ястия в менюто. Задължителното в Obicà е да си поръчаш „капоната“,

alluring-food-caponata
caponata

сицилианско ястие от патладжан, каперси, бадеми, маслини, винегрет и доматен сос. Освен това си поръчваш и моцарела, нo буфала, която с разрязването на по-твърдата обвивка се разтича в чинията. Вкусовите рецептори се изострят и отново се оставяш просто на сетивата си. Гледаш около теб и буквално вкусваш италианската култура чрез капонатата. Подухва лек ветрец, който обаче е перфектен, имайки предвид жежкото септемврийско слънце.


§ 14PМ – След великолепния обяд е подобаваща разходка и какво по-хубаво от това да се разходиш по Монтенаполеоне, тънейки в лукса на обграждащите те заведения и магазини от много висок клас. Ако кривнеш от Монтенаполеоне, в която и да е малка пряка се пренасяш в друг свят. Малки, но много цветни калдъръмени пътеки осеяни с мини бутици, от всякакъв вид. Ресторантчета – от пицарии до рибни и като погледнеш нагоре само старинни тераски с висящи цветя и тук таме по някоя бабка гледаща какво се случва долу по улицата. Просто си вървиш и попиваш обкръжението ти и усещаш един вид гордост, че си част от динамиката на цветущия мини-свят по тези улички. Минаваш покрай Amorino и очите ти грейват – СЛАДОЛЕД.alluring-travel-amorino Там милото момиче ти препоръчва вкус “l’inimitabile”. В последствие разбираш, че това означава „неповторимият“ и наистина е така. Сякаш създаден да възхвалява съчетанието между шоколад и лешник, това е най-вкусният сладолед, някога правен (изцяло от натурални продукти).Health Living


§ 16.30PМ – Разхождаш се. Отново стигаш до Дуомото. Вече няма чак толкова навалица, колкото сутринта и сега е перфектният момент да се качиш най-отгоре. Дебатирайки между вариантите да се качиш с асансьор или пеша, решаваш, че ако се качиш по-стълбите може и да се брой за фитнес. Така че, пеша ще да е. Стълбите са тесни, но двама човека се разминават безпроблемно, качваш се нагоре и се качваш, и се качваш … но накрая си заслужава. Отгоре гледката е невероятна. Виждаш площада, на който допреди малко и ти си бил от щъкащите мравки. От дясно виждаш цялата галерия Виторио Емануеле.alluring-milano Напред ти се открива улица Данте и в нейния край замъкът Сфорца.Processed with VSCO with a4 preset Чувстваш се сякаш си на върха на света и нищо не може да ти се опре (качил си стълбите до горе все пак!).


§ 17.30PМ – След като си покорил вече Дуомото е време за малко изкуство. Веднага вляво от входа на дуомото е галерията “Novecento”.

alluring-travel-novecent
MUSEO dell NOVECENTO

Направен с идеята да възхвалява изкуството на ХХ век, съдържа над 4000 картини от това време, а понякога правят и сезонни изложби с модерно изкуство и audio-visual инсталации. Обикаляш го в кръгова форма на три етажа, преминавайки през Пикасо, Браке, Кандинский, Модилиани и техните собствени идеи за света. Виждаш промяната в картините със всяка изминала година по нашия път. Стигайки към края (последния етаж на музея) пред теб отново се открива Piazza Del Duomo.

Директно срещу теб е галерията Виторио Емануеле и от тази страна може да се види красотата на покривите отвътре и позлатените украси по коридорите, докато от дясно ти се пада незабравимото Дуомо.


§ 19.30PM – Бърз душ и смяна с вечерно облекло, защото потегляме на вечеря!


§ 20.30РМ – За вечеря ще избираш едно прекрасно квартално ресторантче на пъпа на Порта Романа. ‘’Casa tua” – отново типично. Приглушена светлина, дървени маси и столове. Храсти окичени в нежни бежови светлини, които по някакъв странен паралел те пренасят в старата част на Созопол. Менюто е точно четири страници, но пак е сложно да си избереш. Всичко е толкова примамливо. В крайна сметка се спираш на „панцанела Мареманна“,alluring-foodl-panzanella което представлява тосканска хлебна салата с домати, лук, босилек, магданоз, балсамико и зехтин. Перфектното предястие – количеството му не позволява да се наядеш, така че да не можеш да опиташ следващото, което е „папарделе ал антика“.alluring-food-pappardelle Прясна паста с рагу от три вида месо с доматен сос и пекорино. Всичко е толкова вкусно, сервитьорите са повече от любезни, а атмосферата е толкова романтична. И вино ди Каза! Италия притежава сърцето ти и няма как да го отричаш.


§ 22PM – Вечерята приключва и сега е идеалният момент за разходка към Навили. Пулсът на Милано.alluring-navigli-milano Красиво осветените канали гъмжат от хора, малки заведения позиционирани на улицата и барове в арт сутерени. Покрай каналите на пейки са насядали влюбени, смеещи се, радващи се на живота и отново ти си на точното място в средата на оживлението. Ти си част от динамиката на вечерта. Вече е 10, но по каналите забавлението сега започва. Чува се музика от всякъде, различни хора се опитват да ти продадат дали селфи стик, дали шал. Жажда за живот се усеща във въздуха… и именно на тази нотка потегляш към следващото забавление!


§ 23.30РМ – Martini Dolce&Gabbana Bistrot.

alluring-travel-bar
Martini Dolce&Gabbana Bistrot

Разположено в центъра, това е началото на нощният живот в Милано и точно там сядаш да изпиеш по един, два (може би ТРИ) коктейла. Черни минималистични маси поставени на гъсто, смях и музика. В дъното DJ се грижи за настроението зад луксозен пулт. Дрънкане на чаши, пиперливи анекдоти и много приятни изживявания. Седейки в това заведение, виждаш истинската същност на италианската душа. Усмивки, приказки на висок глас и нужната напитка като гориво за още и още истории.

Допиваш последният си Манхатън за вечерта и е време да се прибираш. Днес толкова неща видя, а кой знае утре накъде ще те отвее вятъра. Все пак това е септември в Милано.

Лека нощ!

link&photo:press

Comments

  1. Krisi

    Ако бях прочела това, преди да отида в Милано, може би щях да имам по-мили спомени от сегашните ми. Трябва да повторя!:-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *